top of page
Temel İSG Sertifikası Logo

İSG Katip Sistemi

İSG Katip Sistemi hakkında merak edilen konular kapsamında yazımızda İSG Katip Nedir? İSG Katip Sınav Başvuruları Nasıl Yapılır? İSG Sertifikasının  Kontrolü ve İmzalatma Nasıl Yapılır? İSG Katip Vize Yenilemesi Nasıl Yapılır? Sorularını cevapladık.

İSG Katip Sistemi
İSG Katip Sistemi

İSG Katip Sistemi Nedir?

6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin elektronik ortamda yapılması için kurulan bir sistemdir.


İSG Katip Sınav Başvuruları Nasıl Yapılır?

Adayların sınav başvurusunda bulunması için öncellikler 180 saatten oluşan eğitimini tamamlaması gerekmektedir. Ardından eğitimini tamamlayan aday, 5 iş günü (40 saat) uygulama eğitimini (Staj) C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı bulunan işletme veya firmada yapmalıdır.


Stajını tamamlayan adaylar uzman uygulama raporu, risk analizi ve eğitim katılım belgesini, eğitim aldığı kuruma teslim ederek İSG Katip Onayı nı yaptırması gerekmektedir. Uygulama eğitimin İSG Katip Onayı nı yaptıran aday İSG sınavına girmek için hazırdır.


İSG alanında yüksek lisans yapmış olan adaylar, ÖSYM sınavına başvuru aşamasından öncesinde evrak yükleme işlemi yapması gerekmektedir. İSG Katip sistemine sınav için başvuru formu, diploma gibi evraklar yüklendikten sonrasında bakanlık tarafından incelenerek uygun olan adayların evrakları onaylanmaktadır. Evrakları onaylanan adaylar ÖSYM üzerinden sınav başvurusunu tamamlayarak sınava girmeye hak kazanır.


Eğitim Kurumundan eğitim alan adayların izlemesi gereken yol ise şöyledir:

Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumundan eğitim alan adaylar, İSG Katip üzerinden herhangi bir işlem yapmalarına gerek olmaz. Kurumlar tarafından eğitim aşamasında adayların evrakları İSG Katip üzerine yüklenir ve bakanlık tarafından onaylanır. Bu adaylar ÖSYM sayfası üzerinden sınav başvurusunda bulunmaları yeterli olacaktır.

Sınav başvuru sürecinde ve stajların İSG Katip Onayı ile ilgili herhangi bir sorun yaşamak istemeyen adaylar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Temel İSG eğitim kurumumuzu tercih edebilir.


İSG Sertifikasının Kontrolü ve İmzalatma Nasıl Yapılır?


İSG Sertifikasının kontrol ve imzalatma işlemleri için izlenmesi gereken adımlar:

🔸 İSG Katip uygulamasına E devlet sistemi üzerinden kayıtlı kullanıcı olarak Giriş gerçekleştirilir.

🔸 Açılan sayfada sağ kısmında yer alan  ‘Sertifikalar’ bölümüne gelinerek belge kontrolü yapılır.

🔸 Son olarak ekranda açılan belge üzerine tıklanarak ‘Meslek güncele’ kısmından mezun olunan bölüm seçildikten sonra  ‘Kayıt’ butonuna basılır.

İSG Katip Vize Yenilemesi Nasıl Yapılır?

İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimini aldıktan sonra sınavı başarılı olarak tamamlayan adaylara bakanlık tarafından sertifikası tanımlanmaktadır. Bu sertifika ile aday 5 yıl çalışma hakkı kazanır. 5 yıllık çalışma sonrasında aday eğer uzmanlığına davam etmek istiyorsa bakanlığa başvurarak İSG Katip sistemi üzerinden Vize Yenileme işlemini yapması gerekmektedir.

Vize işlemi için öncellikle aday kendi İSG Katip sistemine giriş yaparak Vize Yenileme işlemi sekmesinde başvuruda bulunulmalıdır. Sonrasında Çalışma Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ait olan Ziraat Bankası Kurumsal Tahsilat Hesabına kendi TC’si ile vize ücretini yatırır.


İSG Katip belge vize ücreti 2024 yılı için 607,46 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret her yıl değişiklik göstermektedir.

Bu içeriğimiz umarız yeterince açıklayıcı olmuştur. Fakat bu konu ve aklınıza takılan tüm diğer konular hakkında sorularınızı bize sorabilirsiniz. Uzmanlarımız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır. Bir Kariyer Enstitüsü A.Ş iştiraki olan Uzaktan Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sistemi Temel İsg Eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiştir.

bottom of page