temel iş sağlığı ve güvenliği

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği başlıklı bu yazımızda siz değerli okuyucularımızın merak ettiği sorular yer almaktadır. Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nedir? Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Kaç Saat? Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Ücreti Ne Kadar? Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nedir? Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Kaç Yıl Geçerli? Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır? Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Türleri, İşe Giriş İçin Gerekli Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası ve Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası E-Devlet Sisteminde Görünüyor mu? Konuları yazımızda bulunmaktadır.

İçindekiler

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nedir?

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi:

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik te yer alan bir eğitim sürecidir.  Çalışanlar tarafından alınması zorunlu olan Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi birçok farklı amacı içinde barındırır.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi kendi içinde üç (3) ayrı gruba ayrılmaktadır.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi:

    • Az tehlikeli İşyerleri için 8 Saatlik Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
    • Tehlikeli İşyerleri için 12 Saatlik Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
    • Çok tehlikeli İşyerleri için 16 Saatlik Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Konuları ve Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında düzenlenmektedir.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi:

    • Genel Konular
    • Sağlık Konuları
    • Teknik Konuları
    • Diğer Konular dan oluşmaktadır.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Kaç Saat?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu na göre çalışan kişilerin Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi alması gerekir.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Saatleri, Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik te yer almaktadır. Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Saatleri işyerlerinin tehlike sınıfına göre değişiklik göstermektedir.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Kaç Saat? Sorusun cevabı;

    • Çok tehlikeli sınıfta bulunan işletmelerde her yıl 16 Saatlik Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi,
    • Tehlikeli sınıfta bulunan işletmelerde iki yılda bir 12 Saatlik Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi,
    • Az tehlikeli sınıfta bulunan işletmelerde üç yılda bir 8 Saatlik Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi şeklindedir.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Ücreti Ne Kadar?

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik te yer alan ifadeye göre “İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin maliyeti çalışanlara yansıtılmaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.”

Yukarda yer alan bilgi ışığında Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Ücreti ni işveren karşılamalıdır. Çalışanlarına Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi aldırmak isteyen işveren bu eğitimi kendi imkanları ile sağlayamıyorsa KARiYER ENSTİTÜSÜ™ iştiraki olan Temelisg.com.tr üzerinden Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi aldırmalıdır.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Ücreti Ne Kadar: 

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nedir?

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğinde yasallaştırılmıştır.  İşveren, işyerinde çalıştırdığı her çalışanı için Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası almak zorundadır.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası alan çalışanlar, temel iş güvenliği ile ilgili kurallarını öğrenerek meydana gelebilecek iş kazalarını önlemek için gerekli bilgi ve donanıma sahip olurlar.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Kaç Yıl Geçerli?

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika türlerinin kaç yıl geçerli olduğu işyerinin yer aldığı tehlike sınıfına göre farklılık göstermektedir. Buna göre Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Kaç Yıl Geçerli? Sorusunu üç (3) ayrı madde de açıklamak yerinde olacaktır: 

    • Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası nın geçerlilik süresi bir (1) yıldır.
    • Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için olan Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası iki (2) yıl geçerlidir.
    • Az tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası nın geçerlilik süresi üç (3) yıldır.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

İş hayatında yer alan kişilerin en çok merak ettiği soruların başında Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır? Konusu gelmektedir.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır? Sorusunu maddeler çerçevesinde açıklamak doğru olacaktır.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır: 

  • Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası almak isteyen kişiler ilk olarak Temelisg.com.tr sitesine üye olmalıdır.
  • Üyelik işlemlerini tamamlayan kişiler almak istedikleri Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimini sepete ekleyerek ücretini ödemelidir.
  • Ücretini ödeyen kişiler Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimini istedikleri zaman tamamlayabilirler.
  • Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi ni bitiren kişileri Sertifikalarına gün içinde site üzerinde ulaşabilirler.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Türleri

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Türleri işletmelerinin yer aldığı tehlike sınıfına göre farklılık göstermektedir.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Türleri ni bir tablo halinde vermek doğru olacaktır.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Türleri:

İşyeri Tehlikeli İşyerleri Sertifika Türü Yenileme Süresi
Az Tehlikeli İşyerleri 8 Saatlik Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası 3 Yılda En Az Bir Defa
Tehlikeli İşyerleri 12 Saatlik Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası 2 Yılda En Az Bir Defa
Çok Tehlikeli İşyerleri 16 Saatlik Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Yılda En Az Bir Defa

İşe Giriş İçin Gerekli Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası

Yeni işe giren kişilerin Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası alması gerekir. İşe Giriş İçin Gerekli olan Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası nı almak isteyen kişilerin İşe Giriş İçin Gerekli Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi ni tamamlaması gerekir.

Eğer işveren çalışanlarına Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası nı kendi veremiyorsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Uzaktan Eğitim Sistemi ile çalışanlarına Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası aldırmalıdır.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Uzaktan Eğitim Sistemi sayesinde çalışanlar zamandan tasarruf sağlayarak mekân değişikliği yapmadan Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikasına sahip olabilirler. Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Uzaktan Eğitim Sistemi getirdiği avantajlar sayesinde kişiler işlerini aksatmadan İşe Giriş İçin Gerekli Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası nı alabilmektedir.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası E-Devlet Sisteminde Görünüyor mu?

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası E-Devlet Sisteminde Görünüyor mu? Sorusu Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası almak isteyen çoğu kişinin merak ettiği bir sorudur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan KARiYER ENSTİTÜSÜ™ iştiraki olan Temelisg.com.tr sistemi üzerinden alınan Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası nın resmi geçerliliği bulunmaktadır.

Ancak Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası bir katılım sertifikası niteliğinde olması nedeniyle E-Devlet sisteminde gözükmemektedir. Temelisg.com.tr sistemi üzerinden Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası nı alan işveren ve çalışanlar barkod ya da belge numarası ile sorgulama işlemini yapabilirler.



Bu içeriğimiz umarız yeterince açıklayıcı olmuştur. Fakat bu konu ve aklınıza takılan tüm diğer konular hakkında sorularınızı bize sorabilirsiniz. Uzmanlarımız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır. Bir Kariyer Enstitüsü A.Ş iştiraki olan Uzaktan Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sistemi Temel İsg Eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiştir.